Nadat de onderhandelingen over noodzakelijke bezuinigingen (i.v.m. europese regels) tussen VVD, CDA en PVV stuk liepen, kwam er toch wel uit onverwachte hoek een nieuw bezuinigingsakkoord. Een akkoord tussen VVD, CDA, D66, ChristenUnie en GroenLinks. Het zogenaamde Lente-akkoord. Sap was dolenthousiast. Ze had veel kunnen bereiken.
Volgens mij is er één ding helder: je moet niet bijstandsgerechtigd zijn èn ook nog chronisch ziek zijn. De rollator moet nu zelf worden betaald. Toch gauw een 100 euro. En er moet 7,50 euro per ligdag worden betaald wanneer het medisch noodzakelijk is dat je naar het ziekenhuis moet. Hoeveel keus heb je om niet te gaan? Geldt dit liggeld ook voor bv. het Dagcentrum in het UMCG? In het dagcentrum krijgen patiënten dagbehandelingen voor chemo, bloedtransfusies en andere behandelingen die echt noodzakelijk zijn!! Dan wordt het eigen risico voor de ziektekosten ook nog verhoogd van 220 euro naar 350 euro per jaar. Nog niet zo lang geleden betaalden we toch nog 100 euro eigen risico? Het kan dus verkeren…….En er komt een inkomensafhankelijke eigen bijdrage voor de AWBZ en de WMO. Ik weet niet welke maatstaf hierbij wordt genomen. Overigens staat er een hogere zorgtoeslag voor de lage inkomens tegenover.
Heb je toch nog werk en krijg je ontslag dan wordt er een maximum aan de ontslagvergoeding gesteld. Dit geld mag alleen gebruikt worden voor scholing en voor werk naar werk trajecten. Misschien is het verstandiger om maar een vertrekbonus te eisen. Deze bonus wordt vanaf 531.000 pas belast met 75 %. Of bedragen lager dan 531.000 ook belast worden? dat is mij niet geheel duidelijk.
Mag je blijven werken voor je baas, dan gaat het je meer geld kosten om op je werk te komen. De onbelaste woon-werk vergoeding wordt namelijk belast. Ik heb begrepen dat dit ook geldt voor woon-werk via het OpenbaarVervoer. Dat vind ik wel een erg drastische maatregel. Het lijkt mij principieel onjuist.
Wat er flink in gaat hakken is de 21% BTW over goederen. Het is maar de vraag of dit op korte termijn voldoende geld gaat opleveren, want de mensen zullen of de hand op de knip houden omdat ze moeten bezuinigen of men heeft de goederen al gekocht voordat de maatregel in ging.
Maar er zijn meer maatregelen te nemen. Maatregelen waar ik verder geen mening over heb zijn:
– AOW leeftijd gaat omhoog zo dat in 2023 de pensioen-leeftijd op 67 jaar staat
-duur en hoogte van de WW blijft ongewijzigd
-kinderbijslag wordt in 2013 en 2014 niet verhoogd
-accijnzen op sigaretten gaat 35 ct per pakje omhoog / voor shag 60 ct / bier 10% / wijn 15% / sterke drank 6%
-salarissen voor ambtenaren en leraren worden in 2013 en 2014 niet verhoogd
-rijksoverheid bezuinigd half miljard euro
-400 miljoen euro bezuinigen op (vaar)wegen
-prestatiebeloning onderwijs gaat niet door
-dierenpolitie wordt afgeschaft
-100 miljoen voor OpenbaarVervoer
-er wordt 100 miljoen minder bezuinigd op passend onderwijs
-200 miljoen voor natuurbeheer
-geen verhoogde griffierechten
-er wordt 150 miljoen minder bezuinigd op het persoonsgebonden budget
-geen bezuinigingen meer op ontwikkelingssamenwerking
-geen huishoud-inkomentoets
-investering van 30 miljoen in onderwijs
-btw voor theater gaat weer naar 6%
-voor nieuwe hypotheken kan alleen bij aflossing de rente nog worden afgetrokken
-voor nieuwe hypotheken mag alleen de waarde van het huis gefinancierd worden
Nu het met GroenLinks niet zo goed gaat, in de peilingen, is het maar de vraag of deze gelegenheidscoalitie ook na de verkiezingen in september 2012 een pact kan gaan vormen. Zo niet dan kunnen veel maatregelen weer teruggedraaid worden en kunnen andere keuzes worden gemaakt. Of dat betere keuzes zijn dat valt te bezien.
Eén ding blijft zeker. Voor mensen die nog geld hadden voor een vakantie : Het vakantiebudget wordt danig ingekort. Bezuinigen op de boterham zal voor ons niet noodzakelijk zijn. Het enige probleem dat ik voorzie: Hoe moet ik het Jaap duidelijk maken dat de vakantiekeuze beperkter is geworden?
Maar voor diegenen die ook al geen geld voor vakantie hebben hoe vangen zij deze klap op?