Freud

Toen ik op de HBO zat, alweer zo’n kleine 30 jaar geleden, leerde ik over Freud. Hij was de man die de orale fase, de anale fase en de genitale fase onderscheidde in de ontwikkeling van een kind. Freud had het over het onderbewuste. Maar hij was ook de man van de psycho-analyse. Het praten over je problemen op de bank bij de psychiater. Wij hebben het nog wel eens over een Freudiaanse verspreking. Je zegt iets, maar bedoelt wat anders. De theorien van Freud worden in de psychologie niet erg meer gebruikt begreep ik uit de krant. Het artikel heette: “Zeven redenen waarom Freud uit is”.(TRW-20070224-Freud is uit 1
en TRW-20070224-Freud is uit 2) Ik was wel benieuwd!

1. EMDR therapie. Relatief korte behandelmethode voor psychisch trauma. Heeft mijn moeder ook gevolgd toen zij na een brand in haar huis volslagen de kluts kwijt was. Ze wist niet meer dat ik in verwachting was bijvoorbeeld. Met de EMDR therapie hebben ze bij haar “alles” weer op tijd kunnen zetten. Het heeft haar geholpen, alhoewel ze hierna nog wel problemen hield met stress-volle aktiviteiten vlak achter elkaar. Die heeft ze leren spreiden.

2. Hardlopen. Hardlopen is simpel, gezond en goedkoop. Het is bedoeld voor mensen met lichte tot matige depressies. Hardlopen veroorzaakt een hogere concentratie aan neurotransmitters. Omdat depresssieve mensen een verstoorde neuroptransmitterhuishouding hebben is hardlopen dus een medicijn voor hen. Daarnaast kun je successen boeken, wat je eigenwaarde opkrikt; het geeft afleiding; en je krijgt een dagstructuur.

3. Medicijnen. Antidepressiva, Prozac bijvoorbeeld, zijn tegenwoordig de meest voorgeschreven medicijnen. Door deze medicijnen wordt geregeld dat er bepaalde stoffen, bv serotonine en dopamine, in de hersenen komen. Hierdoor verbetert de stemming.

4. De hersenen trainen, door Neurofeedback. Een sessie van een half uur (2 keer in de week) met 4 sensoren op je hoofd. Er wordt muziek gedraaid met haperingen en daarnaast worden beelden vertoond van een dolfijn met gekleurde hoepels waar geen haperingen in zitten. De hersenen gaan hun gedrag aanpassen. De persoon zal op den duur ook minder last hebben van storingen in het dagelijks leven. Zo worden mensen met adhd, depressies, concentratiestoornissen, verslavingen en trauma’s behandeld. Op de Trouw-site staat een filmpje over neurofeedback.

5. Freud is nooit in geweest. De psychoanalyse was alleen weggelegd voor welgestelden. Daarnaast is de methode alleen geschikt voor hen die in staat zijn tot zelfreflectie.

6. Freud: vrouwonvriendelijk. Neurotisch en penisnijd komen voort uit de methode van Freud. Door het feminisme is Freud “afgeserveerd”.

7. Freud de wijsgeer. Freud gaf aan dat de slechte kant van onze vorming is dat je door culturele regels kunt worden gevormd maar ook misvormd kan raken. Gedurende ons leven lopen we schadelijke effecten op. Er zijn verliezen die je moet dragen en wensen en verlangens die je moet onderdrukken. De goede kant van de vorming leert ons hoe we moeten handelen en communiceren. Bij Psychoanalyse praat je over de pijn, zodat je leert ermee te leven. Verder gaf Freud ons inzicht in de drijfveren van de mens.

Achteraf vind ik dat de titel van het artikel de lading niet echt dekt. Toen ik het las had ik dat niet bemerkt. Nu ik het achter elkaar op papier zet vind ik dat de laatste 3 redenen “waarom Freud uit is” geen redenen zijn.

Freud heeft iets in gang gezet. Zijn sessies waren toendertijd te lang en te duur. In onze huidige maatschappij is dat nog steeds zo. Het moet allemaal sneller en goedkoper (efficient heet dat). Freud zou ook in deze tijd maar weinig poten aan de grond hebben gekregen.

Voor diegenen die toch geinteresseerd gebleven zijn in Freud: voor E 999,95 is zijn verzamelde werk te koop bij uitgeverij Boom (7500 bladzijden)

klimaatneutraal

Een nieuw woord om je schuldgevoel af te kopen vanwege milieu-onvriendelijke aktiviteiten. Zo zou ik “klimaatneutraal” willen omschrijven. Wat is er aan de hand? Vorige week was in het nieuws dat luchthaven Eindhoven reizigers vrijwillig een bedrag (gemiddeld 23 euro p.p.) laat betalen waarmee boompjes worden gekocht. Op die manier wil de luchthaven de CO2 die haar aktiviteiten oplevert te niet doen.

Gisteren stond in de krant dat er klimaat-neutraal gekampeerd kan worden in Drenthe. Ik was benieuwd hoe ze dit bedoelden. Een extra bijdrage voor het kamperen leek mij niet waarschijnlijk; wie komt er dan nog kamperen op zo’n terrein? Hier werd een andere uitleg gegeven voor “klimaat-neutraal”. Klimaat-neutraal kamperen houdt in dat er geen negatief effekt is op het klimaat bij kamperen op een camping met deze filosofie. De camping gebruikt bijvoorbeeld groene stroom; zijn zuinig met het energieverbruik; gebruiken eventueel ook zonnepanelen en een zonneboiler voor het warme water. De bedoeling is om netto geen CO2 aan de atmosfeer toe te voegen. Daarnaast worden materialen hergebruikt en wordt afval gerecycled. Holland Hotels en de muziekgroep Normaal proberen ook klimaat-neutraal te zijn. Dit is dus het nieuwe woord voor groene campings. Ook natuurkampeerterreinen hebben al jaren deze filosofie. Wanneer wij in Nederland kamperen dan mag het natuurkampeerterrein Zegenoord in Loenen ons welkom gaan heten. Geen warm water in de douche. Je kunt dat zelf met een solardouche oplossen of gewoon wat warm water koken op je campinggaz en bijmengen met koud water. Met behulp van een kopje kun je, na je ingezeept te hebben, je lekker afspoelen. Geen stroom op de camping. Dat kan worden opgelost door een partij oplaadbare batterijen en een oplaadapparaat op zonneenergie. En de tent om de 4 a 5 nachten verplaatsen om het gras te sparen. Vrienden vonden het altijd maar een omslachtige manier van kamperen. Wij vonden dat we er rust en ruimte door kregen. Of wij het in de toekomst ook blijven doen? Jaap kan al jaren met moeite een paar pennen in de grond steken i.v.m. zijn handicap. Bij mij nemen de gebreken ook met de jaren toe. Maar….ik zeg nooit nooit.

In ding is zeker: Met deze laatste defenitie van klimaat-neutraal (bij het kamperen) kan ik beter leven, dan de uitleg die wordt gegeven bij de luchthaven.

restjes

Vandaag hebben we restjes gegeten. Er was nog ossestaartsoep over. Ook was er nog rollade,forelfilet en rundvleessalade. De abraham van vlees, die ons kado werd gedaan, is in gedeelten op zaterdag en zondag verorberd. Het laatste stuk fricandeau met spekjes ging vandaag in de pan. We kochten er alleen nog wat aardappeltjes bij. Van de overgebleven sla, komkommer en tomaten konden we nog een frisse salade maken. Maar dat was nog niet alles. Er waren ook nog kersen over. Samen met vanilleijs en het laatste restje Grand Manier stelden we nog een heerlijk toetje samen. Sommigen met slagroom; anderen zonder.
Morgen beginnen we weer ouderwets met een normale warme hap. Waarschijnlijk rode bietensalade met aardappelen en misschien wel een slavink. Het vlees moet nog gekocht worden en kan ook nog wel wat anders worden.
Het was erg leuk zo’n verjaardag. Maar…..morgen begint alles weer normaal te worden. En dat is ook wel weer fijn.

er niet bij horen

In onze geindividualiseerde maatschappij vallen er steeds meer mensen buiten de boot. Voor al die mensen is er nu een website: wijhorenernietbij.nl Op deze website kun je berichtjes uitwisselen met anderen die er niet bij horen. Er zijn rubrieken voor: “ik ben niet zo vlot”; “ik ben niet zo slim”; “mijn mobiele telefoon gaat nooit” en “eenzaam aan de top”. Voor velen is het een probleem om er “niet bij te horen”. Anderen trekken zich er niets van aan. Wanneer er bij horen inhoudt dat je de hele dag bereikbaar moet zijn voor je vrienden dan zal ik snel passen. Maar op een feestje vind ik het wel fijn als ik een woord kan wisselen met deze of gene. Zo is er bij horen ook per situatie waarschijnlijk verschillend. Ik denk dan al gauw aan mensen, die een goeie baan hebben met een dik salaris, en leven vanuit hun koffer. Zij eten alleen maar in hotels en in restaurants en zijn uiteindelijk blij weer eens boerenkoolstampot bij moeder te kunnen eten. Dit is waarschijnlijk meer eenzaam zijn terwijl je er eigenlijk wel bij hoort.

Wil je meedoen in een groep of een test doen dan moet je wil ingelogd zijn. Ik heb die stap nog niet gemaakt. Als ik mij niet aangetrokken voel tot 1 van de vele groepen dan kan ik mij altijd nog aansluiten bij: “ik wil helemaal nergens bijhoren”.

De artikelen in Trouw bij dit web-log-bericht: (PDF dowload)
TRW-20070222-er niet bij horen 1

TRW-20070222-er niet bij horen 2

TRW-20070222-er niet bij horen 3

TRW-20070222-er niet bij horen 4

spaarlamp

Donderdag las ik een ingezonden brief in de Volkskrant: de spaarlamp is energiezuiniger maar niet minder milieubelastend. Er zit namelijk kwik in en wanneer de lamp kapot is moet de spaarlamp als chemisch afval worden ingeleverd. Dat laatste wist ik. Ook TL buizen moeten apart worden ingeleverd. Maar over het kwik wilde ik meer weten. Dus ben ik gaan zoeken op het internet. Het blijkt te kloppen dat er kwik in zit en andere metalen. Maar nergens lees ik over de milieubelasting hiervan of een vergelijk ten opzichte van de gloeilamp. Partijen die het milieu propageren hebben het daar blijkbaar niet over of willen het daar niet over hebben? Wel wordt aangegeven dat voor de spaarlamp een aparte inzameling nodig is in verband met het kwik. Ik kwam ook een voorstel tegen van de Europese commissie om kwik te verbieden. Hoe staat dat dan in verhouding tot milieumaatregelen en het gebruik van de spaarlamp en de TL buis? Ik zal mij er nog wat meer in gaan verdiepen en meldt dat dan wel weer op dit web.

MilieuCentraal geeft deze informatie op hun website: spaarlamp volgens milieucentraal

50 jaar

50 jaar geleden is Jaap geboren. En dat moet gevierd worden. Om 11.00 uur kwamen de kinderen borden en slingers ophangen aan de buitenkant van het huis. En… hij werd bedolven onder de kadootjes. Maar niet alleen Jaap viert zijn verjaardag ook Jurre is op deze dag geboren. Dat is ook alweer 14 jaar geleden. Met 2 verjaardagen op 1 dag wordt er flink met taart en koffie gezeuld. Nu het even rustig is kan ik dit weblog er even van in kennis stellen. Overigens gaan de festiviteiten dit weekend, op zondag, gewoon door voor de “verre” familieleden. Dus….wij feesten hier nog even door………..

geen beeld

Zondagmorgen deed de televisie het nog. Zondagmiddag keken we alleen nog maar naar zwarte beelden. De Nederlandse (gecodeerde!) zenders werkten niet. BVN en alle andere Free to Air zenders deden het wel! Wat was er aan de hand? Dit werd een kwestie van uitsluiten van andere defecten. Door het wisselen van de Smartcard (met die van boven) was het euvel al snel duidelijk. De Smartcard deed het niet.
Canal Digitaal gebeld. Eerst heel veel reclame voor hun product, om er uiteindelijk achter te moeten komen dat er zondags niet gewerkt wordt. Het bellen kostte wel geld; E 0,20 per minuut. Zo kun je op zondag nog wat extra’s verdienen als onderneming!
Op de website vonden wij geen mogelijkheden om een bericht achter te laten. Dus…..zat er niks anders op om tot maandag te wachten en het dan nog een keer te proberen.
Op maandag is het allemaal opgelost. De Smartcard is opnieuw geactiveerd en we kijken nu niet meer zwart maar weer digitaal.

de gloeilamp

Australie heeft de gloeilamp verboden. Sommigen vinden dat wat hypocriet, omdat Australie de doelstellingen van Kyoto niet ondersteund. Maar er is natuurlijk een goed alternatief: de spaarlamp.
Nederland kan de uitstoot van CO2 met 20 miljoen ton verminderen als alle huishoudens hun gloeilampen in de ban doen. Maar de lampen op tijd weer uitdoen kan natuurlijk ook al flink helpen.
Gloeilampen produceren veel warmte. 95% van de energie zou als warmte verloren gaan. Wanneer een gloeilamp duizend branduren maakt per jaar, dan is er per lamp een besparing mogelijk van E 8,55. Een spaarlamp van 15 watt is vergelijkbaar met en 60watt gloeilamp zeggen ze in de krant. Maar volgens mij kan zelfs dat wel met minder toe. In ons huishouden doen we het met 9 en 11 watt lampen met een enkele uitschieter naar boven (13 watt) en enkelen naar beneden (5 watt). Omdat wij geleidelijk aan steeds meer spaarlampen zijn gebruiken heb ik niet gemerkt dat de stroomrekening minder werd. Nu ben ik over het algemeen niet zo’n persoon die qua milieumaatregelen de kosten en de baten naast elkaar legt. De aanschaf zie ik vaak als investering om daarna structureel minder uit te hoeven geven.
Ik verbaas mij overigens dat het milieu weer terug is op de agenda. Al Gore is natuurlijk begonnen. Ik heb zijn film niet gezien, maar het schijnt nogal een indruk achter te hebben gelaten. Toen kregen we er een erge warme winter overheen. Er gingen zich steeds meer mensen achter de oren krabben. Fijn dat dat nu wel aankomt bij de mensen.
Ik ben er al wat jaren mee bezig. Door Jaap’s passie van reizen, ook per vliegtuig, voel ik mij zo vreselijk schuldig omdat het zo vervuilend is. Nu ik enigszins het gevoel heb mijn groene teugels te laten vieren komen anderen op voor het milieu.
Ik hoop dat we nog op tijd zijn om het tij te keren.

de schutse

Gisteravond had de Stedelijke Muziekvereniging een optreden in “De Schutse”. Ik voelde mij niet erg lekker. Ik had zo rond half 4 een knallende hoofdpijn gekregen. Met enige paracetomols achter de kiezen en een warme muts op het hoofd vertrok ik op de fiets richting “De Schutse”. De jeugdige trompetters moesten iets eerder komen om nog even te oefenen. Veel orkestleden kwamen overigens te laat. Het opleidingsorkest begon. Ondanks wat piepjes ging het verder heel goed. Toen ging het A-orkest spelen. De koralen speelden we prachtig, maar vele andere stukken kwamen niet echt uit de verf. Direkt na de pauze speelden Jurre, Thijs en Nico een trompetstuk. Ze moesten voor het orkest staan. Dat was wel een beetje eng natuurlijk, maar het ging erg goed. Zelf was ik erg blij dat we bij het eind van het programma waren want ik kon bijna geen lucht meer langs mijn rietje blazen. Ik was echt “aan de latten”. (Drents voor dat je het helemaal gehad hebt; geen energie meer hebt)

verbeet

Vorige week was er nogal wat opschudding in de Tweede Kamer. De partij van Wilders, De partij van de vrijheid, diende een motie in met de strekking dat het onwenselijk is dat nieuwe bewindslieden een dubbele nationaliteit  hebben. Hierna volgde een discussie over dit onderwerp. Toen Wilders binnen die discussie de integriteit van de bewindslieden aan de orde ging stellen; zij zouden niet loyaal aan Nederland kunnen zijn, greep Verbeet, de kamervoorzitter, in. Verbeet is van mening dat de belofte die je doet wanneer je bewindspersoon wordt voldoende moet zijn om te vertrouwen op de loyaliteit voor Nederland. De vraag van velen was of die ingreep terecht was. Ik vind dat zelf wel koffiedik kijken. Want ik heb maar een stukje van het debat kunnen volgen en ik weet dus ook niet hoe bedreigend de situatie was. Wat was er gebeurd als Verbeet niet had ingegrepen en de discussie aan de kamer had gelaten. Had deze dan kunnen escaleren? Waarom moest de motie worden aangepast? Waarom kon de orginele motie niet in stemming worden gebracht? De motie werd overigens in een debat van Verdonk aangevoerd. Met Verdonk weet je het natuurlijk maar nooit. Misschien kon zij deze situatie uitbuiten?

Ik denk dat Verbeet te snel heeft ingegrepen. Misschien is door het ingrijpen van Verbeet dit onderwerp wel meer uitvergroot dan dat het normaliter zou zijn. Maar je kunt de tijd niet terugdraaien, en je weet dan ook niet hoe het was gelopen als er niet was ingegrepen.

Ik hoop wel dat Verbeet geleerd heeft voor de toekomst.