De keukens worden almaar luxer aangekleed. Keukens van een jaar of 2 worden zelfs verwijderd voor een nieuwe wanneer er een nieuw huis wordt gekocht. Het liefst met kookeiland; maar dan moet je wel een joekel van een keuken hebben hoor! Ook komen er veel technische snufjes in zo’n keuken. Je zou veronderstellen dat er nu ook meer gekookt wordt. Maar dat is niet het geval. We brengen steeds minder tijd door in de keuken. Vaak worden er “opwarmmaaltijden” geserveerd of er wordt een maaltijd gearrangeerd. Vlugklaar artikelen in de pan en eten maar. Er is mij nu wel 1 ding duidelijker geworden; ik snap nu waarom die keukens er altijd zo spik en span uitzien. Maar dat komt omdat ze eigenlijk niet worden gebruikt.
Wij hebben 9 jaar geleden een keuken op maat laten maken. Er zit een hoogwaardige oven in die in mijn ogen niet optimaal wordt benut. Daarnaast hebben wij een aparte magnetron die veel gebruikt wordt, omdat we nog wel eens de restjes van voorgaande dagen willen opwarmen. Voor de rest valt het allemaal wel mee met onze keuken.
“Opwarmmaaltijden” worden sporadisch door ons genuttigd. Hooguit als Jaap op een zeer ongunstig tijdstip thuis komt en de jongens alles hebben opgegeten. Vlug klaar artikelen zijn best wel handig voor die dagen dat er weinig tijd is. Vroeger trok ik dan een blik snert open, maar tegenwoordig koop ik dan kant en klare sla met krieltjes en een kipburger.
Waar ik mij tegenwoordig wel op betrap is dat ik geen prei en wortels meer snij. Vroeger ging ik naar de groenteboer en haalde ik een soeppakketje met hele preien, wortels en een stuk bloemkool. Nu liggen daar prachtige pakketjes in de winkel; alles gesneden en al schoon gewassen. Ook met tauge voor bv. de bami. Eigenlijk is het te gek! En dan is het in partjes gesneden appeltje in folie echt niet ver meer weg. Ik heb daar nu geen goed woord voor over, maar hoe zou het over 5 jaar zijn?
Ik ben van plan om onze oven voor meer dan kip en voorgebakken brood (op speciale broodstand: heerlijk) te gebruiken. Ik ga mij toch eens meer verdiepen in de hartige taarten. Ik wil dit al een poos, maar de negatieve geluiden van Jaap over dit soort taarten hebben mij er altijd van weerhouden.
Het wordt vast iets met kaas en misschien met spek, maar het moet ook niet te heftig worden zo’n eerste taart. I’ll do my best!