vers witbrood

Gisteravond was ik het vergeten: De broodmachine uit de kast pakken en zo installeren dat er vanmorgen een vers witbrood klaar stond. Dus vanmorgen mijn stoute schoenen aangetrokken en met het “snelle” programma van bijna een uur een vers witbrood gebakken. Ik was niet bijster tevreden over de kwaliteit. Het was te klef vond ik. Toch is het brood opgegaan en hebben de kids heerlijk zitten eten. Straks maak ik er nog een. Maar dan in het normale tempo van 3 uur. Het brood wordt dan ook wat hoger.
Vorig jaar heb ik in de uitverkoop bij de Kruidvat (ja, daar koop ik geregeld wat!) een broodbakmachine gekocht voor iets meer dan 20 euro. Het leek mij wel leuk om het eens te proberen. Mijn zus had met die goedkope dingen nogal trammelant. Zij kreeg (bij de Blokker) het aankoopbedrag terug en kocht een semi-professioneel apparaat. Zij werkt ook met verse gist ed. Ik doe dat niet. Wij eten door de week altijd fijn volkorenbrood van de Albert Heyn, sinds het waddenbrood van de warme bakker niet meer te verkrijgen is. Brood voor 75 eurocent of minder wanneer ik 3 broden voor 2 euro kan kopen. Daar kan geen broodmachine tegen op. In het weekend komt dan een witbrood uit de broodbakmachine aan bod, gemaakt met een complete broodmix (Zaanse snijder). We hebben ook andere broodmixsoorten geprobeerd, maar dat was niet erg succesvol. Alleen de Zaanse witte snijder broodmix van Albert Heyn werd als acceptabel aangeduid. Dus om ook nog een beetje eer van mijn werk te krijgen wordt met deze broodmix nog iets lekkers op tafel gezet. Maar het laatste half jaar heeft de broodbakmachine meer in de kast gestaan dan op het aanrecht. We eten dan wel witbrood in het weekend in de vorm van voorgebakken frans stokbrood of baguettes uit de oven. Ook altijd een hit in ons huishouden.

Je moet er even de tijd voor nemen. Met enige zorg de broodmix afwegen en voldoende warm water bijvoegen. Het liefst in omgekeerde volgorde in het bakblik doen voor het beste resultaat. Met een beetje geluk laat de lente niet te lang op zich wachten en kunnen we in het weekend lekker vers brood eten in de tuin. Want het ruikt toch wel heel erg lekker hoor….vers gebakken brood.